вівторок, 20 листопада 2018 р.

Архіпелаг фентезі Наталії Матолінець


Що читають сучасні підлітки? Найперший у рейтингу читацьких інтересів – жанр фентезі, близький до наукової фантастики, але багато в чому й відмінний від неї. Фентезі знаходить свого читача у всіх вікових групах, має шалений комерційний успіх, стає основою яскравих екранізацій. Все це свідчить про те, що і глядач, і читач певною мірою переситилися традиційною фантастикою. Їх дедалі менше цікавлять дослідження далеких космічних глибин чи функціонування синхрофазотрона, вони хочуть сховатися від обридлої реальності, від проблем і жорстокості сучасного світу в далекій казково сфантазованій країні. У фентезі вигадка змішується з реальністю, підкоряє її собі та, керуючись тільки рухом думки автора, перетворює її у новий, абсолютно унікальний світ з притаманними лише йому законами і традиціями.
У сучасній українській літературі фентезі представлений творами дуже небагатьох авторів, тому справжньою подією для читачів бібліотеки стало спілкування з молодою львівською письменницею Наталією Матолінець, яка працює саме у цьому жанрі. Авторка представила підліткам книги «Гессі» та «Варта у Грі», в яких створила світ з іншими правилами існування, іншими часовими і просторовими законами. Цей фантастичний світ і романтичної «Гессі», і «трешевої» «Варти…» водночас дає можливість поговорити про універсальні цінності: любов, дружбу, які часто підлітки не знаходять у своїй повсякденній реальності. Розмовляли також про Львів як унікальну локацію для творчості, декорацію для сюжетів та, власне, як про співавтора Наталії Матолінець. Відбулася жвава дискусія про читання як творчий інтелектуальний процес та шляхи повернення книги до пріорітетів у дозвіллі дітей, осучаснивши зокрема шкільну програму з української та зарубіжної літератури. Усі бажаючі мали змогу придбати книги з автографами та побажаннями від автора.
Творча зустріч та презентація відбулися у рамках проекту «Літературні відкриття». 

Отож, лучани, читайте! Читайте самі, привчайте до книги дітей, а бібліотека стане вам у цьому добрим і надійним помічником!